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D Adeti

Thank you for your letter of 27 June, enclosing correspondence from your
constituent, Mr M of raising
further concerns regarding Power Line Communication Technology (PLT).

Your constituent is incorrect in his statement that the Commission Recommendation
does not address 'in house' PLT, it does, the technology is clearly described and it is
made clear in the answer given by Mr Verheugen on behalf of the European
Commission given on 16 September that the Recommendation is relevant.
Generally speaking the PLT apparatus for which complaints have been received all
relate to those installed ‘in house' and guidance for this application was required.

Your constituent is misleading himself in considering that the legislation sets an
absolute requirement for no interference, background noise is a reality, the question
is what is an acceptable limit for the noise floor. In common with most electrical
equipment supplied to the UK market PLT equipment is required to comply with the
Electromagnetic Compatibility Regulations 2006 (S12006:2418) (The Regqulations).
The Regulations do not set specific levels of interference but aim to ensure that the
electromagnetic disturbanca generated by electronic cquipiment does ncl exceed a
leval above which other equipment, including radic and telecoms equipment canngt
operate as intended and that the equipment itself has an adequate level of immunity
to electromagnetic disturbance'. It does not attempt to set an absolute level that
ensures that interference can never happen; only that the emissions will be
reasonable.

' Extract of requirement from the Electromagnetic Compatibility Regulations 2006 - Essential
Reguirements - Regulation 4 (2)

Equipment shall be so designed and manufactured, having regard to the state of the art. as to ensure that

{a) the electromagnetic disturbance generated does not exceed the level above which radio and
telecommunications equipment or other equipment cannot operate as intended,

{bY it bas a level of immunity to the electromagnetic disturbance to be expected in its intended use which allows it
to operate without unacceptable degradation of its infended use
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For a professional broadcaster, with a specifically set-up transmitter, covering a
specific area, the signal strength and thus noise background level can be specified
with some confidence. However this is not the case with an amateur radio
arrangement where the objective is often to detect very weak signals from remote
locations and it is therefore these users which are more likely to be subject to some
interference under certain circumstances, particularly where a PLT product is used in
close proximity to the receiver. As well as PLT there are many other products that
will also add to the overall noise level, the legisiation requires that each addition is
reasonable.

Your constituent is reading too much into common engineering terms and then
attempting to transpose them into the legal framework, he should consider the
hroarder usage across the |leagislative framework and where documents have been
produced by and for people where English is not their first language. For example
he states that in-house is not a fixed network however the Recommendation notes
that in-nouse PLT is a fixed instaiiation (See Whereas (b)), inis is essential in order
to fit PLT applications into the EMC Directive framework which applies to products
and to fixed networks. As noted in Mr Verheugen's reply it is not the PLT devices
themselves that radiate rather it is the network to which they are connected to that
does and as such only as a fixed installation do they come into the scope of the
Regulations.

The Regulations do not require products to comply with a standard. The Regulations
set objectives and compliance with an appropriate standard provides a presumption
of conformity, but they are not mandatory. Therefore the question is whether or not
the objectives of the Directive has been adhered to, the question of compliance with
EN55022 is irrelevant.

| note your constituent's views. As assistance to all interested parties in
understanding the issues involved, which are complex and cross a number of difficult
legal and technical aspects, Ofcom have prepared an internet information page
which provides access to data, reports and notices from various sources and which
have been used to form the basis of the Ofcom position. These can be found at:
hitn#/stakeholders. ofcom, org.uk/enforcement/spectrum-enforcement/pit/

With regard to your constituent's comments as to where he seeks assurances |
would comment that actions taken by Ofcom must be proportionate, non-
discriminatory and transparent. With the very low levels of incidents of interference
currently being reported there is currently no evidence of non-compliance and
therefore the taking of any general enforcement action would not be proportionate,
and is unlikely to be considered as non-discriminatory.

| trustAhis is helpful.
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